Мониторинг влияния низкоинтенсивных электромагнитных излучений и морфофункциональные изменения эритроцитов крови человека - Рыбалко, С.Ю.; Ященко, С.Г.; Колбасин, П.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
На сьогоднішній день використання засобів комунікації є одним з основних антропогенних чинників, що мають біотропний вплив на організм людини. Для оцінки хронічної дії антропогенних електромагнітних випромінювань (ЕМВ) шляхом проведеного моніторингу була розрахована інтегральне дозове електромагнітне навантаження (ІДЕН). Статистична обробка результатів моніторингу виявила достовірний кореляційний взаємозв’язок між ІДЕН, індексом функціональних змін (ІФЗ) серцево – судинної системи та біологічним віком, а також визначен кореляційний зв’язок між біологічним віком і групою крові за системою АВ0. В ході серологічних реакцій in vitro виявлено зміну авідності реакції аглютинації по системі АВ0 і Rh при опроміненні дослідної групи еквівалентним ІДЕН.