Вплив кремнезему з різною природою поверхні на структуроутворення в системі поліпропілен—співполіамід - Сап’яненко, О.О.; Дзюбенко, Л.С.; Горбик, П.П.; Цебренко, М.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Методами віскозиметрії, оптичної мікроскопії з використанням статистичної аналізи мікроструктур, диференціяльної термічної аналізи вивчено вплив кремнезему нанорозмірного діяпазону з гідроксильованою та метильованою поверхнями на реологічні властивості та на структуроутворення впродовж течії розтопу суміші поліпропілен—співполіамід. Встановлено, що нанорозмірні кремнеземи впливають на параметри процесів топлення та кристалізації екструдатів сумішей полімерів. Показано, що нанорозмірний кремнезем з щепленими до поверхні диметильними групами більш ефективно впливає на процес волокноутворення в сумішах поліпропілен—співполіамід за рахунок споріднености його поверхні до поліпропілену. Знайдено оптимальний склад сумішей та умови екструзії для одержання поліпропіленових мікроволокон з поліпшеними характеристиками. Зроблено висновок, що введення нанорозмірних кремнеземів у суміш поліпропілен—спів поліамід є дієвим способом реґулювання волокноутворення.