Утворення наночастинок срібла в полімерній матриці при формуванні періодичних структур голографічною методою - Кохтич, Л.М.; Смірнова, Т.М.; Куценко, О.С. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Методою синтези in situ одержано об’ємні періодичні структури полімер— наночастинки срібла з просторовим періодом 0,4—1 мкм. Фотовідновлення наночастинок провадиться в утвореній голографічною методою періодичній структурі полімер—розчин AgNO3. Незворотній перерозподіл компонент у процесі полімеризації забезпечує довготривалу стабільність одержаних структур. Розмір наночастинок не перевищує 10 нм. Періодичні структури товщиною 10—50 мкм характеризуються високим пропусканням > 80% у спектральному діяпазоні 550—1000 нм та низьким рівнем світлорозсіяння. Досліджено дифракційні та оптичні властивості одержаних структур.