Оптимизация комплексного лечения угрожающих преждевременных родов на основе стереофункциональных особенностей системы "мать-плацента-плод" - Линде, В.А.; Романова, О.А.; Боташева, Т.Л.; Железнякова, Е.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті наведено результати дослідження ефективності медикаментозного, стандартного і модифікованого іглорефлексотерапевтичного методів лікування, що передбачає акупунктурний вплив на біологічно активні точки на стороні розташування плаценти. На підставі механогістерографічного, ультразвукового, кардіотокографічного методів, визначення гормонального, вегетативного та психоемоційного статусів доведено переваги пропонованого методу. Встановлено, що в результаті одностороннього по відношенню до плаценти акупунктурного впливу процеси функціональної симетрії в матково-плацентарно-плодовому комплексі у жінок із загрозою переривання вагітності змінюються на процеси функціональної асиметрії, що сприяють поліпшенню стану плода.