Внутриутробные микст-ТОRСН-инфекции новорожденных, ассоциированные с острыми вирусными и передающимися половым путем инфекциями - Лихачева, А.С.; Редько, И.И.; Лихачева, Н.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
В статті наведено результати використання сучасних методів діагностики вроджених мікст-ТОRСН-інфекцій у новонароджених, клінічного спостереження та вивчення маркерів клітинного та гуморального імунітету. Доведено особливість вроджених ТОRСН-інфекцій новонароджених, асоційованих з гострими вірусними інфекціями, які розвиваються на тлі загострення хронічної ТОRСН-інфекції у вагітної з високим ризиком переривання вагітності, домінуванням у дітей церебральної та вісцеральної форми з вірогідним ураженням гуморальної та клітинної ланок імунітету на тлі ринофарингіту, бронхіту, бронхіоліту та пневмонії, з летальністю 6,8% і помірним ризиком інвалідизації дітей. Визначено, що при асоціації ТОRСН-інфекцій новонароджених з тими, що передаються статевим шляхом, у 71,0% їх матерів мають місце ознаки сероконверсії до збудників ТОRСН-інфекцій. Захворювання має частіше тяжкий перебіг: генералізовані, церебральні форми з гострим та підгострим енцефалітом, вісцеральні – пневмонії, гепатит та інші з тяжким ушкодженням клітинної ланки імунітету, з дуже високим ризиком летальності (до 25,0%) і інвалідізації дітей (41,0%) серед виживших з геніралізованою та церебральною формами. Зроблено наголос на пренатальні маркери внутрішньоутробних мікст-ТОRСН-інфекцій та фактори, які мають профілактичне значення до тяжких варіантів перебігу захворювання, летальності та інвалідізації дітей.