Структурні, електричні та оптичні властивості тонких плівок ZnO:Al - Хрипко, С.Л. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Вивчалися структурні, електричні та оптичні властивості плівок ZnO:Al, виготовлених методою пульверизації. Наведено результати впливу температури осадження плівок на поверхневий опір плівок. Встановлено, що плівки, леґовані алюмінієм, мають переважно структуру з орієнтацією (002), а також зниження рівня кристалічности плівок із збільшенням концентрації алюмінію від 1,5 ат.% до 4,5 ат.%. Діяметер зерен становить близько 21—28 нм. Ширина забороненої зони за даними розрахунків складає 3,28—3,34 еВ. Оптичне пропускання плівок досить високе; у видимій та інфрачервоній ділянках воно складає 90—96%.