Російські мандрівники в історико-краєзнавчому вивченні Криму в першій третині ХІХ ст. - Каушлієв, Г.С. (Історичний архів. Наукові студії, 2011)
Розглянуто розвиток історико-краєзнавчих досліджень Кримського півострова російськими мандрівниками в першій третині ХІХ ст. Здійснено аналіз творів російських пілігримів (П. І. Сумарокова, І. М. Муравйова-Апостола, П. П. Свіньїна), що відвідали Тавриду в цей період. Встановлено, що подорожі представників російської інтелектуальної еліти сприяли активному накопиченню кримознавчих матеріалів, заохочували представників столичної інтелігенції до візитів у Крим та спонукали царський уряд до більш активного освоєння краю.