Історіографічні сюжети у викладацькій діяльності О. П. Зерніна - Кісельова, Ю.А. (Історичний архів. Наукові студії, 2011)
О. П. Зернін перший викладач Харківського університету, який ініціював викладання спеціального курсу історіографії в університеті. В статті розглянуті умови, які «підштовхнули» вченого до спеціального інтересу до цієї проблематики, проаналізовано зміст його історіографічних лекцій, зроблена спроба охарактеризувати статус історіографічного знання в університетській історичній освіті середини ХІХ століття.