Досвід соціально-наукового лідерства Тхоржевського Роберта Йосиповича як механізм взаємодії суспільства та особистості - Балягузова, О.Ю. (Історичний архів. Наукові студії, 2011)
Предмет розгляду – досвід соціально-наукового лідерства доктора історичних наук Тхоржевського Роберта Йосиповича. Позначені особливі риси характеру дослідника, які сприяли становленню його як соціально-наукового лідера у області нумізматики і боністики. Наведені приклади поглядів вчених на соціальне лідерство. Розглянута діяльність науковця в площині функціонально-технократичного лідерства.