Результаты изучения эффективности дезинфицирующего средства «Сурфаниос» методом, имитирующим наличие биопленки - Козуля, С.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Структура біоплівки і фізіологічні особливості мікробних клітин, що її складають, забезпечують високу стійкість бактерійного співтовариства до дезінфікуючих засобів, тому дезінфекцію слід проводити після її видалення з об’єкту, підлягаючого обробці. Проте, у ряді випадків це неможливо за технічних обставин і приводить до необхідності збільшення концентрації дезінфікуючого засобу. Модифікована методика вивчення ефективності дезінфікуючих засобів, що імітує наявність біоплівки на об’єктах, які обробляються, дозволяє визначити ефективну експозицію і концентрацію дезінфікуючих засобів, призначених для обробки об’єктів, покритих біоплівкою.