Клинико-диагностическое значение активности цитокинов и апоптоза Т-лимфоцитов в развитии нейтропении и бактериальных осложнений у новорожденных с респираторным дистресс-синдромом - Пухтинская, М.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
З метою оптимізації профілактики неонатального сепсису шляхом вивчення імунопатогенезу нейтропенії та визначення предикторів її розвитку у 64 новонароджених з респіраторним дистрес-синдромом (РДС) на штучній вентиляції легенів (ШВЛ), ретроспективно розділених на дві групи: з розвитком нейтропенії до 4 діб госпіталізації (I, n=30) і без (II, n=30), визначали методом імуноферментного аналізу активність цитокінів та методом іммунофенотипування апоптоз Т-лімфоцитів. Зниження рівня Г-КСФ, ФРФ і sFas-L менш 1556, 25,7 і 5870 пкг/мл (відповідно) і збільшення відносного вмісту лімфоцитів в ранньому і пізньому апоптозі більше 9,5% і 0,6% (відповідно) з високою точністю, чутливістю і специфічністю прогнозує розвиток нейтропенії та бактеріальних ускладнень у новонароджених з РДС на ШВЛ.