Современные возможности медикаментозной коррекции нарушений маточно-плацентарно-плодового кровотока - Луценко, Н.С.; Евтерева, И.А.; Потебня, В.Ю.; Островский, К.В.; Галацкая, Ю.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Вивчено стан материнсько-плодової гемодинаміки у 113 пацієнток в III триместрі вагітності за допомогою доплерометрії. У 83 вагітних виявлено гемодинамічні порушення: в 31,3% вагітних – ізольоване порушення перфузії в матково-плацентарній ланці; в 43,4% – ізольоване порушення плодово-плацентарної ланки; поєднана зміна матково-плацентарного і плодово-плацентарного кровотоку у 25,3% жінок. На другому етапі проводилася медикаментозна корекція порушень гемодинаміки у фетоплацентарній системі. Вагітних з порушеннями материнсько-плодового кровотоку розподілили на 3 групи: I група – 33 пацієнтки, які у складі комплексної терапії отримували донатор оксиду азоту (NО) – L-аргінін (тівортін); II група – 30 жінок, що отримували лише стандартне лікування; III група – 20 вагітних, що не одержували терапію. Розроблений комплекс з донатором NО (тівортіном) дозволив знизити загальну частоту порушень материнсько-плодової гемодинаміки в 2 рази і нормалізувати матково-плацентарно-плодовий кровотік в 48,5% вагітних, що доводить його патогенетичну спрямованість і високу клінічну ефективність.