Антитканевые аутоантитела у девочек препубертатного и пубертатного периода, страдающих аутоиммунным тиреоидитом - Татарчук, Т.Ф.; Зелинская, Н.Б.; Бачинская, И.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Аутоімунний тиреоїдит (АІТ) – одна з основних причин розвитку гіпотиреозу, що може привести до порушення перебігу пубертатного періоду. Останнім часом активно обговорюється роль аутоімунних факторів в ураженні репродуктивної системи, досліджується питання виникнення антитіл до тканин яєчника при захворюванні АІТ. Обстежено 91 дівчину препубертатного и пубертатного періоду, хвору на аутоімунний тиреоїдит, та 31 дівчину контрольної групи. При визначенні антиоваріальних антитіл (АОАТ) в обох групах їх рівень не перевищував референтного значення. Аналізуючи отримані дані, зроблено висновки, рівень АОАТ залежав від ступеня порушення функції щитоподібної залози, його підвищення та ступінь ураження яєчників залежить від терміну захворювання на АІТ, а також від рівня антитіл до тиреопероксидази (АТПО).