Новые подходы к лечению дисплазий шейки матки, ассоциированных вирусом папилломы человека - Сенчук, А.Я.; Саврун, С.С.; Титов, О.В.; Гончарук, С.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У до- та в післяопераційному періоді проведено комплексне обстеження 100 хворих із плоскоклітинними дисплазіями шийки матки, асоційованими з вірусом папіломи людини (ВПЛ). Згідно результатів полімеразної ланцюгової реакції, у 32 (32,0%) пацієнток визначені ВПЛ тільки 6-го и 11-го типів (низького онкогенного ризику), і в 68 хворих виявлено сполучення вірусів високого и низького онкогенного ризику – 16-, 18-, 31-, 33-го та 6-, 11-го типів. Контрольне обстеження через 3 місяці після операції складалося з оцінки скарг, кольпоскопії, взяття і мікроскопії вагінального мазка и показало високу ефективність запропонованого нами підходу до лікування плоскоклітинних дисплазій шийки матки, асоційованих із ВПЛ. Аргон-плазменна абляція патологічного вогнища на шийці матки і наступна противірусна і імуномодулююча терапія шляхом введення свічок генферону дозволила підвищити ефективність лікування до 97,0%, елімінація ВПЛ відзначена в 92,0% випадків.