Особенности формирования пиноподий у бесплодных женщин с комплексной неатипической гиперплазией эндометрия в период предполагаемого окна имплантации - Носенко, Е.Н.; Дорошенко, В.Э.; Парницкая, О.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою дослідження стало вивчення особливостей формування піноподій у пацієнток з комплексною неатиповою гіперплазією ендометрія в період передбачуваного вікна імплантації. Під спостереженням знаходилося 112 жінок репродуктивного віку, з яких 82 – з комплексною неатиповою гіперплазією ендометрія і 30 – контрольної групи. У зразках ендометрія, взятих на 22-й день менструального циклу при проведенні гістероскопії від 82 пацієнток з комплексною неатиповою гіперплазією ендометрія в 40 випадках були відсутні ознаки секреції як у залозах, так і в стромі; у 42 жінок гістоструктурні перетворення в ендометрії відповідали середній фазі секреції. Виявлено, що комплексна неатипова гіперплазія ендометрія призводить до різкого зниження або повної втрати його рецептивності в період, хронологічно відповідний вікну імплантації. При комплексній неатиповій гіперплазії ендометрія з секреторними змінами у другу фазу менструального циклу в день, хронологічно відповідний передбачуваному вікну імплантації, відзначаються менш виражені порушення формування піноподій, ніж при комплексній неатиповій гіперплазії ендометрія без секреторної трансформації залоз і строми, що є більш сприятливим прогностичним фактом для відновлення фертильності у даної категорії пацієнток.