Стереофункциональные аспекты адаптивности кардиореспираторной системы женщин в перименопаузальном периоде - Рожков, А.В.; Боташева, Т.Л.; Авруцкая, В.В.; Ищенко, Е.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті представлено результати обстеження кардіореспіраторної системи 173 жінок в репродуктивному і перименопаузальному періодах залежно від характеру латерального поведінкового профілю, що є корелятом міжпівкульних асиметрій мозку. Виявлено зниження ефективності функціонування кардіореспіраторної системи у жінок з амбідекстральним фенотипом з перевагою лівих ознак у міру збільшення віку, що свідчить про меншу адаптивність і резистентність цієї конституціональної підгрупи.