Характеристика недоношенных новорожденных с экстремально низкой и очень низкой массой тела: прогноз и пути решения проблемы - Рыбалка, А.Н.; Заболотнов, В.А.; Зиядинов, А.А.; Румянцева, З.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Представлено аналіз 110 передчасних пологів з масою тіла немовлят від 500 до 1500 грамів. Враховуючи пологи двійнею, під наглядом знаходилося 120 новонароджених. З них з екстремально низькою масою тіла – 58,4% новонароджених і з дуже низькою масою тіла – 41,6%. У 74,6% новонароджених з екстремально низькою масою тіла гестаційний вік становив від 22 до 27 тижнів, і у 91,5% новонароджених з дуже низькою масою тіла – від 28 до 34 тижнів. Маса недоношених новонароджених відповідала гестаційному терміну в 77,5% випадків. Випадки мертвонародження склали 20,9%: антенатальна загибель плода – 18,2%, інтранатальна – 2,7%, рання неонатальна смертність серед живонароджених – 26,8%, пізня неонатальна смертність – 8,3%. Коефіцієнт перинатальної смертності склав 401,640/00, коефіцієнт мертвонародження – 188,530/00. Несприятливий прогноз спостерігається у новонароджених з оцінкою на 5 хвилині за шкалою Апгар менше 7 балів. Рекомендується проведення реанімації до етапу В. На другий етап виходжування переведено тільки 52,5% новонароджених; 29,2% – у важкому стані. Прогноз для новонароджених з екстремально низькою масою тіла при багатоплідній вагітності несприятливий. У більшості випадків порогом для виживання глибоко недоношених новонароджених є маса тіла при народженні більше 800 грам, а гестаційний вік – більше 26 тижнів.