Критерии тяжести эндогенной интоксикации и эффективности эфферентной терапии у беременных и родильниц с перинатальными осложнениями - Чермных, С.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
На підставі комплексного обстеження 243 вагітних і 166 породіль з невідкладними станами, 243 новонароджених виявлено, що прееклампсія і гнійно-запальнi захворювання в акушерстві супроводжуються вираженою ендогенною інтоксикацією, системною запальною відповіддю організму, на тлі яких розвиваються порушення усіх ланок гомеостазу. Включення плазмаферезу в комплекс лiкувальних заходiв сприяє швидкому зниженню маркерiв ендогенної інтоксикації, нормалiзацiї показникiв гемостазу, імунітету, функції органiв i систем природної детоксикації, покращенню морфологічної картини сироватки крові, наслiдкiв для матерi та плода.