Контрлатеральный анастомоз основной ветви anza cervicalis и возвратного гортанного нерва как метод коррекции абдукционного послеоперационного паралича гортани - Паламарчук, В.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Розглянутий клінічний випадок виконання анастомозу контрлатеральної основної гілки anza cervicalis - зворотнього горлового нерва при повторній операції на щитоподібної залозі, що приводить до медиализации просторового позиціювання паралізованої голосової складки, відновленню її тонусу і, як наслідок, до поліпшення основних параметрів голосоутворення і якості життя. Перші ознаки реиниервації паралізованої лівої голосової складки з’явилися через 3 місяці після операції (анастомоз знаходився в 1,5 см від входу в гортань), а через 6 місяців спостерігалися явні непрямі об’єктивні і суб’єктивні ознаки відновлення іннервації.