Osteoprotegerin-mediated lymphoid (leukocytic) regulation of cytokines synthesis by bronchi epithelium cells in patients with copd, who have transferred pulmonary tuberculosis - Obuhova, N.V. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У хворих з хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ), які перенесли туберкульоз (ТВС) легень, вивчені регіонарний (в індукованому мокротинні) рівень остеопротегерину, а також остеопротегерин–опосередкована лімфоїдна (лейкоцитарна) регуляція синтезу цитокінів клітинами епітелію бронхів. Установлено, що LPS-індуковані мононуклеарні лейкоцити мають здатність чинити остеопротегерин-дозозалежний диференційований вплив на функціональну (синтез цитокінів IL-1β, IL -4 і TNF-α) активність клітин бронхіального епітелію: стимулювати синтез цитокінів IL-1β і TNF-α, а також інгібувати синтез цитокіну IL-4. Перенесений ТВС легень у поєднанні із суттєво підвищеним ендобронхіальним рівнем остеопротегерину формує умови підвищеного ризику цитокіно–залежного прогресування ХЛЗЛ. Дано патофізіологічне обгрунтування доцільності лікувальної корекції підвищеного ендобронхіального рівня остеопротегерину для зменшення місцевого (епітелій бронхів) цитокінового дисбалансу у хворих з ХОЗЛ.