Эффективность длительного использования стандартизированного экстракта артишока (Cynara scolymus) в комплексной терапии хронического обструктивного заболевания легких II степени тяжести в фазе ремиссии - Слобожан, Л.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У хворих, що страждають хронічним обструктивним захворюванням легенів (ХОЗЛ) II ступеня тяжкості в фазі ремісії вивчено вплив тривалого (переривчастими курсами протягом 6 місяців) застосування настою бруньок сосни в комплексній терапії захворювання на рівень активної форми трансформуючого фактора росту і основні параметри функції зовнішнього дихання. Встановлено, що поєднане використання Беродуалу і настою бруньок сосни у хворих на ХОЗЛ (у порівнянні з хворими, що одержували Беродуал без фітотерапії) дозволяє підвищити ефективність лікування - знизити рівень активної форми TGF-β1 і достовірно підвищити ОФВ1 і ОФВ1/ФЖЕЛ.