Корреляты клеточного содержимого жидкости полости рта и состояния имунной и гормональной систем у женщин с гипертрофией язычной миндалины - Тагунова, И.К.; Андреев, А.В.; Насибуллин, Б.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Виконавши комплексне дослідження 24 хворих з діагнозом «гіперплазія мігдаліни язика» та 13 практично здорових жінок, автори визначили зміни клітинного складу рідини порожнини рота у бік зниження місцевого імунітету. Ці зміни корелювали з дисбалансом кількості гонадотропних гормонів та зниженням показників активності імунної системи. Виходячі з отриманих даних автори вважають, що дисбаланс гонадотропних гормонів та послаблення регулюючої функції імунної системи є важливим механізмом патогенезу гіперплазії мігдалини язика, а корелюючи з ними зміни клітинного складу рідини порожнини рота, можуть бути діагностичним або прогнастичним критерієм цього патологічного процесу. Однак, останнє положення треба дослідити в подальшому.