Миорефлекторная коррекция вестибуло-респираторных реакций у спортсменов - Пархоменко, А.И.; Мельниченко, Е.В.; Тарабрина, Н.Ю.; Давиденко, Р.В.; Коркишко, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
При вивчені впливу обертання на тонус паравертебральних м?язів (ТПМ) показано, що вестибулярні навантаження викликають підвищення ТПМ і рефлекторне погіршення роботи респіраторної системи. Передстартове тракційне зниження ТПМ підвищує адаптацію дихальної системи до вестибулярних навантажень.