Влияние витамина D на синтез цитокинов индуцированными мононуклеарными лейкоцитами у больных псориазом с D-дефицитом - Бекирова, Э.Ю. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У мешканців Кримського регіону, що страждають шкірними формами псоріазу й мають D-дефіцит, досліджувався вплив вітаміну D на рівень цитокинов IL-1β і TNF-α у культуральной середовищу клітинної культури мононуклеарных лейкоцитів. Виявлено диференційований вплив вітаміну D (24,25(OH)2D3) на синтез цитокинов IL-1β і TNF-α мононуклеарами у хворих псоріазом, що залежить від рівня 25(ВІН)D3 і сягаюче статистично значимих значень у хворих з D-Дефіцитом. У хворих псоріазом з D-Дефіцитом у культуральном витральном експерименті виявлений вітамін D-Залежне зниження синтезу цитокинов IL-1β і TNF- α мононуклеарными клітками. Ми розглядаємо ці факти як патофізіологічне обґрунтування доцільності лікувальної корекції D-Дефіциту для зменшення цитокинового дисбалансу у хворих псоріазом в осінньо-зимовий період (жовтень-лютий) в умовах санаторно-курортної реабілітації.