Влияние полиморфизма C159T гена рецептора CD14 на антиэндотоксиновый иммунитет у взрослых больных бронхиальной астмой - Бисюк, Ю.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Вивчено стан антиендотоксинового імунітету залежно від поліморфізму (C159T) CD14 рецептора у дорослих хворих на бронхіальну астму. У дослідження були включені 331 пацієнт з бронхіальною астмою і 92 волонтера. Антиендотоксиновий імунітет оцінювали за допомогою визначення рівнів антиендотоксинових антитіл A, M, G і sCD14 в сироватці та індукованому мокротинні твердофазним імуноферментним аналізом. Для аналізу поліморфізму гена CD14 ( C159T ) був використаний метод алель-специфічної полімеразної ланцюгової реакції з електрофоретичною детекцією. Результати дослідження показали, що рівні сироваткових антиендотоксинових антитіл класу М, G і sCD14 достовірно вище (p<0,05), а концентрація секреторного антиендотоксинового імуноглобуліну А достовірно (p<0,05) нижче контролю. У пацієнтів з генотипом ТТ промоторної ділянки (159 позиція) CD14 рецептора рівні сироваткового і ендобронхіального sCD14 достовірно вище (p < 0,05) порівняно з СС і СТ генотипами, що підтверджує залежність антиендотоксинового імунітету від даного поліморфізму.