Лапароскопическая адреналэктомия. Первый опыт - Леоненко, С.Н.; Селиванов, А.В.; Безруков, О.Ф.; Потапов, А.Л.; Глотов, М.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
На власному досвіді проаналізовани можливості виконання лапароскопічних операцій при пухлинах надниркових залоз. Ретроспективно проаналізовано можливості і результати лапароскопічних втручань при доброякісних пухлинах надниркових залоз у двох пацієнтів, вік яких становив 57 і 63 років. Розмір віддалених пухлин - 38 та 40 мм. Хірургічне лікування пухлин надниркових залоз лапароскопічним способом демонструє їх перевагу щодо доступу до органу, безпеки операції і термінів реабілітації пацієнтів. Ранніх і пізніх ускладнень не спостерігали. Аналізуються особливості доступів, техніки та показань до адреналектоміі. Лапароскопічні адреналектоміі демонструють очевидну перевагу, пов’язану з малою травматичністю, мінімальним числом ускладнень, термінами реабілітації пацієнтів з доброякісними пухлинами надниркових залоз.