Роль глютеновой энтеропатии у больных псориазом - Яссер Халед Абдель Карим Масадех (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Мета – виявлення частоти і ролі глютенової энтеропатії у хворих на псоріаз. Обстежено 128 хворих на псоріаз з індексом PASI від 3 до 27 балів, яким проводили скриннинговый аналіз досліджень для виявлення целіакії: визначення титру антитіл до ендомізію клас IgA методом непрямої флюоресценції в сироватці крові. Аналіз 128 хворих на псоріаз підтверджує наявність глютенової ентеропатії у 17,2% пацієнтів. Коморбідність глютенової ентеропатії і псоріазу виявляє тяжкий перебіг, поширірення шкірних уражень і резистентність до терапії у таких хворих.