Фазове розшарування рідких бінарних стопів перехідних та шляхетних металів - Лисов, В.І.; Яриш, В.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Розраховано відносні інтеґральні термодинамічні функції: ентальпію, ентропію, Ґіббсову енергію стопів на основі 3d-перехідних і шляхетних металів у рідкій фазі. Електронами провідности вважаються лише s-електрони. Роль d-електронів частково заповненої d-оболонки зводиться до резонансного розсіяння s-електронів на d-станах. Взаємодія s-електронів з йонною підсистемою, яка не містить частково заповнених d-станів, описується нельокальним модельним псевдопотенціялом електрон-йонної взаємодії. Взаємодія s- і d-електронів описується потенціялом гібридизації s- і d-станів. Показано, що одержаний аналітичний вираз для відносної інтеґральної Ґіббсової енергії є функцією ріжниці величин однорідної частини електронної густини компонентів, величина якої є фактором, що визначає взаємну розчинність компонентів стопу.