Дослідження кінетики росту нанокристалів Al при кристалізації аморфного стопу Al₈₇Ni₈Y₅ - Мудрий, С.І.; Кулик, Ю.О. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2009)
Методою високотемпературної рентґеноструктурної аналізи досліджено кінетику кристалізації аморфного стопу Al₈₇Ni₈Y₅. Встановлено, що ізотермічний відпал при 453 К призводить до виділення з аморфної фази нанокристалів Al, розмір яких змінюється від 6 до 14 нм. Аналізу кінетики ізотермічної кристалізації виконано на основі рівнання Джонсона—Мела— Аврамі. Запропоновано методу часової аналізи інтенсивностей дифракційних максимумів для визначення кінетики фазових перетворень при неперервному лінійному нагріванні аморфних стопів.