Міфологічні основи системи "Спас" - Котляр, Ю.В. (Історичний архів. Наукові студії, 2013)
На основі на джерельного матеріалу авторів методик практичного вивчення «Спасу» розглянуто міфологічні основи цього явища. Визначено, що система «Спас» дає можливість людському «Я» при розкритті енергетичних можливостей організму, отримати могутність, мати надійний захист, розуміти природу часу і стати високодуховною особистістю.