Методика та методологія дослідження Степового Побужжя - Матвієнко, Л.В. (Історичний архів. Наукові студії, 2013)
Подано характеристику основних принципів, підходів та методів, які необхідно використовувати при вивченні Степового Побужжя. Особлива увага приділена таким методам дослідження: діалектичний, історико-порівняльний, актуалізації, статистичний, кількісний, метод періодизації та метод вивчення археологічних матеріалів.