Сучасні наукові акценти в історіографічних розробках історії єврейської громади Миколаєва кінця XVIII – початку XX ст. - Рижева, Н.О. (Історичний архів. Наукові студії, 2013)
Проаналізовано дослідницькі напрацювання миколаївських науковців з історії єврейської громади міста. Визначено напрями пошукових робіт: правовий стан євреїв, історія суднобудування, освіти, охорони здоров’я, культурних здобутків та ін. Увага акцентується на визнанні дослідниками вагомого внеску євреїв у соціально-економічний розвиток Миколаєва.