Polskojęzyczne publikacje na temat Głodu na Ukrainie w latach dwudziestych i trzydziestych XX w. - Smoliński, A. (Історичний архів. Наукові студії, 2013)
W okresie międzywojennym sowiecka Rosja oraz Rzeczpospolita Polska prowadziły przeciw sobie intensywne działania wywiadowcze. Zainteresowania polskiego wywiadu sięgały nawet najdalszych zakątków sowieckiego imperium. Jednak największą uwagę i wysiłek skupiano na terenach leżących w pobliżu granicy Polski z Sowietami, a więc na sowieckiej Białorusi i Ukrainie, przy czym zdecydowanie największe zainteresowanie wzbudzała Ukraina. Stąd też w polskich archiwach zachowało się wiele dokumentów archiwalnych dotyczących tej tematyki, w tym także tych, które omawiają zjawisko Wielkiego Głodu na Ukrainie w latach 1932-1933. Od lat stanowią one obiekt zainteresowania polskich historyków. Dlatego też autor podjął się zadania przedstawienia i oceny dotychczasowego dorobku polskiej historiografii dotyczącej powyższej tematyki. Obiektem jego analiz stały się zarówno wydane na przestrzeni ostatnich 20 lat wydawnictwa o charakterze źródłowym, jak i poświęcone tej tematyce monografie autorstwa historyków polskich oraz obcych, których prace zostały przetłumaczone na język polski.