Lwowska szkoła badań nad epoką Stanisławowską w okresie międzywojennym - Stroynowski, A. (Історичний архів. Наукові студії, 2013)
Analiza osiągnięć dokonanych przez lwowskiego środowiska historycznego w okresie międzywojennym, kierując się głębokim przekonaniem o jego znaczenie. Została założona we Lwowie Towarzystwa Historycznego, który obejmował całe terytorium dawnej Polski i Litwy.Główny nacisk kładziony jest na badania era Stanisława Poniatowskiego, który jest wynikiem zainteresowań naukowych autora.