Російська історіографія про "західний чинник" в українській "помаранчевій революції" - Корнієнко, Н.В. (Історичний архів. Наукові студії, 2013)
Здійснені узагальнення напрацювань російських істориків, політологів та публіцистів щодо ролі зовнішнього (західного) чинника в українських президентських виборах 2004 р. Наведені інтерпретації російської наукової думки щодо причин та механізмів впливу країн Заходу на «помаранчеву революцію», а також рекомендації для корегування політики РФ на пострадянському просторі.