Oswald Balzer w historiografii polskiej - Czerniecka-Haberko, A. (Історичний архів. Наукові студії, 2014)
Oswald Balzer był historykiem ustroju i prawa polskiego. Na dorobek naukowy Oswalda Balzera składają się 271 publikacji. Tak bogaty dorobek naukowy, nie mógł pozostać bez echa w ówczesnym środowisku naukowym. Na prace poświęcone Oswaldowi Balzerowi składają się: pamiętniki i wspomnienia, monografie i artykuły monograficzne, podręczniki z zakresu historii prawa i ustroju oraz prace z zakresu historii historiografii. W historiografii polskiej przeważają pozytywne oceny dorobku tegoż badacza. Zawdzięczamy je sądom i opiniom propagowanym przez historyków polskich okresu międzywojennego. Ten pozytywny obraz został jednak zachwiany przez ocenę Balzera sformułowaną w latach pięćdziesiątych przez Jana Adamusa. Z oceną Adamusa polemizuje w ostatnich latach przede wszystkim autorzy opracowań z zakresu historii historiografii polskiej.