Історія у боротьбі з югославізмом: Йосип Маль та його внесок у вивчення традиції словенської державності - Мальшина, К.В. (Історичний архів. Наукові студії, 2014)
Розглянуто розвиток словенської державотворчої ідеї в умовах Австро-Угорської імперії та Держави СХС, виділено причини її несамостійності та прихильності югославізму, зазначено важливі віхи біографії доктора Йосипа Маля, розглянуто його головні твори та досліджено найважливіші висновки щодо основ словенського державотворення, які засадничо вплинули на подальший розвиток національно- політичної думки Словенії.