Аніонний специфічний ефект на поверхні активованого вугілля в системі суперконденсатора - Бахматюк, Б.П.; Курепа, А.С. (Физическая инженерия поверхности, 2011)
В роботі досліджено механізм оборотного псевдоємнісного заряду нанопористого деревного вугілля іонами йоду електроліту з утворенням поверхневої сполуки СхІ. Показано реалізацію на розряді до 0,747 мФ/см2 при максимально розрахованій псевдоємності 1,03 мФ/см2. Досліджений матеріал може бути використаний як високоємнісний електрод гібридного електрохімічного конденсатора з питомою електричною ємністю 528 Кл/г. Проведено комп’ютерне моделювання псевдоємнісного процесу до еквівалентної електричної схеми межі розділу електрода з електролітом і визначено її параметри.