Зародження та початок наукової діяльності Новоросійського товариства природодослідників - Батов, І.В. (Питання історії науки і техніки, 2010)
Статтю присвячено проблемі розвитку природничих наук на півдні Російської імперії у другій половині ХІХ ст. Проаналізовано істотну необхідність розвитку природничих наук у формі виникнення відповідних товариств, зокрема, Новоросійського товариства природодослідників, і їх основна діяльність.