«Нова система землеробства» І.Є. Овсинського: наукові ідеї в історичному вимірі - Анікіна, О.П. (Питання історії науки і техніки, 2010)
У статті на основі історико-наукового аналізу показано значення ідей І.Є. Овсинського про безвідвальний обробіток ґрунту, а також їх складний шлях утвердження до сьогодення. Його учні та послідовники продовжили і розвинули це вчення, значно доповнили та удосконалили. Ще наприкінці ХІХ ст. І.Є. Овсинський далекоглядно запропонував не просто нову систему обробітку ґрунту, а систему землеробства, яку сьогодні б назвали самовідновлюваним органічним землеробством. Ці ідеї так чи інакше зустрічаються у системах обробітку ґрунту по всьому світу.