Укріплення фортець північного заходу Слобожанщини XVII ст. - Осадчий, Є.М. (Питання історії науки і техніки, 2011)
У статті розглядаються питання формування й еволюції укріплення фортець південно-східної Слобожанщини другої половини XVII ст. В цей час відбувається процес активного освоєння російської території козаками-вихідцями з Гетьманщини. За 50 років після заснування слобожанські фортеці перетворилися з невеликих прикордонних фортів на складні фортифікаційні споруди.