Моделювання чинників зовнішнього впливу конкурентного розвитку промислових підприємств - Меліхов, А.А. (Вісник економічної науки України, 2014)
Побудовано багатофакторну кореляційну модель ВВП України із врахуванням чинників зовнішнього впливу конкурентного розвитку промислових підприємств. Одним ыз суттєвих показників ефективності економіки є валовий внутрішній продукт, динаміка якого залежить від багатьох чинників. Тому актуальним виступає аналіз динаміки ВВП України й визначення суттєвих чинників зовнішнього впливу конкурентного розвитку промислових підприємств на даний показник шляхом використання сучасних методів аналізу. Запропоновано дослідити динаміку ВВП залежно від зовнішніх чинників впливу, зокрема інвестицій в основний капітал, прямих іноземних інвестицій в економіку країни, середньомісячної заробітної плати, валового зовнішнього боргу, обсягу реалізованої промислової продукції металургії із застосуванням багатофакторної кореляційної регресії. Результати проведених розрахунків стосовно вибору форми взаємозв’язку між факторами і результативною ознакою показали, що серед лінійної, квадратичної, кубічної та логарифмічної залежностей більш точно апроксимує вхідні дані для дослідження впливу факторів на валовий внутрішній продукт лінійна емпірична залежність. Модель виявилась значимою та адекватною сучасним умовам господарювання, тому доцільним є її застосування для прогнозування обся- гів ВВП на майбутнє із врахуванням факторів впливу. Удосконалення довгострокового прогнозування обсягів валового внутрішнього продукту на основі економетричного моделювання дозволяє формувати стратегію розвитку України на віддалену перспективу. Дослідження конкурентного розвитку промислових підприємств повинно охоплювати чинники внутрішнього та зовнішнього впливу, зокрема ближнього та дальнього оточення. Визначення турбулентності згаданих чинників дозволило виявити найбільш суттєві чинники впливу на підприємство, серед яких проведення військових дій (дальнє оточення), споживачі та банківські установи (ближнє оточення).