Трехмерная устойчивость цилиндра при неоднородном начальном состоянии - Коханенко, Ю.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Розглянута в точнiй постановцi осесиметрична задача стiйкостi тонкостiнного цилiндра при осьовому навантаженнi. На торцях виконуються в iнтегральнiй формi умови шарнiрного закрiплення. Наближене вiдшукання пружних полiв (початковий стан, критичнi параметри стiйкостi) здiйснюються модифiкованим варiацiйно-рiзницевим методом, який використовує базову схему. Наведено приклад розрахунку.