Значення діяльності герцога Рішельє для розвитку Північного Причорномор’я - Лещенко, А.М. (Питання історії науки і техніки, 2012)
У статті розглядаються особливості розвитку Північного Причорномор’я кін. ХVIII – поч. ХІХ ст. та роль А. Е. де Рішельє у процесі його становлення. Підкреслюється той факт, що талановита діяльність і вміння працювати на перспективу забезпечили умови для інтенсивного розвитку південних міст України і створили умови для отримання прекрасних сільськогосподарських угідь і зручних торгівельних портів.