Аналіз екосистемної різноманітності за формулою Шеннона на основі екологічних шкал Циганова - Костишин, С.С.; Жук, А.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Запропоновано методику розрахунку рiзноманiтностi абiотичного блока екосистеми за ентропiйно-iнформацiйним iндексом Шеннона з використанням екологiчних фiтоiндикацiйних шкал Циганова. Наведено результати оцiнки екосистемної рiзноманiтностi зрубiв букових лiсiв на iнiцiальних стадiях сукцесiї з рiзними типами вiдновлення рослинного покриву в межах острiвного та суцiльного поширення Fagus sylvatica L.