До історії розробки теоретичних питань в пам’яткоохоронній діяльності: термінологія та класифікація - Салата, С.А. (Питання історії науки і техніки, 2013)
У даній статті зроблено стислий аналіз визначення термінів «пам’ятка», «пам’ятка науки і техніки» (з їх класифікацією), «культурні цінності», «культурна спадщина», які подаються в роботах вітчизняних та закордонних дослідників в царині пам’яткоохоронної діяльності.