Вплив умов культивування антарктичних штамів Enterobacter hormaechei та Brevibacterium antarcticum на стійкість до іонів міді(ІІ) - Таширева, Г.О.; Іутинська, Г.О.; Таширев, О.Б. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, 2009)
Досліджено вплив температури та концентрації джерел вуглецю й енергії на стійкість до міді штамів Enterobacter hormaechei та Brevibacterium antarcticum, виділених з орнітогенних ґрунто-субстратів о. Галіндез (Західна Антарктика), та їх здатність до вилучення катіонів Cu^2+ з середовища. Штами є психротолерантними мезофілами, оптимальними умовами для росту є висока концентрація джерел вуглецю та температура, що дорівнює +28°С. Показано, що штами здатні рости у концентраційному діапазоні міді 100-1100 мг/л та вилучати з середовища 11-75 % Cu^2+ залежно від умов культивування та вихідної концентрації міді у живильному середовищі.