Науковці з роду Пилипа Морачевського - Котенко, Т.І.; Шендеровський, В.А. (Питання історії науки і техніки, 2014)
У статті розглядається внесок видатних вчених у розвиток науки середини ХІХ-поч. ХХІ ст. представників родини П. С. Морачевського (1806–1879) – педагога, письменника, перекладача, вченого, який увійшов до історії української культури як перший перекладач книг Нового Завіту та Псалтиря українською літературною мовою середини ХІХ ст.