Перші транзисторні електронні обчислювальні машини - Геза, А.В. (Питання історії науки і техніки, 2014)
Основними технічними передумовами створення електронної цифрової обчислювальної техніки стали розробки в галузі електроніки та оптики, накопичені протягом побудови лічильно-аналітичних машин на перфорованих картах. Праці, що викликали появу нової галузі техніки – електроніки, були розпочаті наприкінці ХІХ ст. вченими різних країн. Перші транзисторні ЕОМ почали створюватись у 50–60-ті рр. ХХ ст., коли продуктивність і надійність не транзисторних ЕОМ досягли свого максимуму, і почалася розробка ЕОМ нового покоління.