Матричні моделі архітектур розподілених комп’ютерних систем та методологія побудови алгоритму діагностування руху даних центральним сервером - Пітух, І.Р. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2009)
У статті викладена методологія побудови матричних моделей руху даних архітектур комп’ютерних систем. Запропоновані принципи побудови комп’ютерних мереж з глибоким розпаралелюванням інформаційних потоків на основі двовимірних і тривимірних матричних моделей руху даних вирішують актуальну науково-технічну задачу методології розрахунку ефективності руху даних в таких мережах.